Julie blue
Image default
Boeken en Tijdschriften

Waarom zou je zelf een boek uitgeven? (+tips over hoe je dit kunt aanpakken)

Er is een vaste route wanneer je een schrijver bent. Je schrijft een boek en stuurt het vervolgens rond naar diverse uitgevers. Hierna wacht je op antwoord. Je hoopt dat je boek opgepikt wordt, want je wilt een groot publiek bereiken. Dit is, in het kort, de normale route waarvan schrijvers denken dat ze deze moeten nemen. Echter is het tegenwoordig gemakkelijker dan ooit om zelf je boek uit te geven. Je boek laten drukken, promoten, verkopen: dankzij het internet is het eenvoudiger dan ooit om mensen te bereiken. Hieronder gaan we dieper in op het uitgeven van je eigen boeken en wat de voor- en nadelen zijn. Tevens geven we je tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

De voordelen van zelf je boek uitgeven

De belangrijkste reden voor schrijvers om zelf hun boeken uit te geven is de onafhankelijkheid en vrijheid die je hiervoor terug krijgt. Als je met een uitgeverij in zee gaat, komen er een aantal verplichtingen om de hoek kijken. Zo kan het zijn dat er een deadline wordt gesteld. Tevens kunnen uitgevers eisen dat ze je boek mogen lezen voor publicatie en aanpassingen mogen maken waar nodig (volgens hen). Dit wil je natuurlijk liever niet. Wanneer je zelf je boeken uitgeeft, heb je dit probleem niet. Daarnaast is het fijn dat alle inkomsten die je met jouw boeken genereert allen voor jou zijn. 100% van de inkomsten zijn voor jou. Bij een uitgeverij is dit nooit het geval. Natuurlijk voeren ze ook wel activiteiten voor je uit waarvoor ze hun geld verdienen. Denk aan promotie en er voor zorgen dat er genoeg exemplaren gemaakt worden voor diverse verkooppunten. Maar voor schrijvers is de verdeling niet altijd even eerlijk. Uitgeverijen nemen soms meer van de winst dan nodig is. Als je zelf je boek uitgeeft, heb je dit probleem niet. 100% van de winst is voor jou.

De nadelen van zelf je boek uitgeven

Natuurlijk kleven er nadelen aan een samenwerking met een uitgeverij, maar een uitgeverij kan het je ook erg gemakkelijk maken. Zo voeren zijn zaken zoals promotie en verkoop voor je uit. Als je zelf je boek uitgeeft, zul je deze activiteiten ook zelf moeten ondernemen. Daarnaast kost dit je geld uit je eigen portemonnee. Denk aan je boek laten drukken of betalen voor een advertentie op een website. Zelf je boek uitgeven kost meer en kost ook meer moeite omdat je alles zelf dient te regelen.

Tips voor zelf je boek uitgeven

Als je zelf je boek uitgeeft, moet je bereid zijn hard te werken. Toch is het mogelijk om flink op de kosten van je boeken laten drukken te besparen. Dit kan via Ezbook. Hier druk je boeken van een hoge kwaliteit voor gegarandeerd de laagste prijs. Al binnen 3 tot 5 werkdagen wordt jouw bestelling geleverd. Bovendien heb je de keuze qua afwerking en heb je binnen drie dagen jouw boeken bestelt. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor Ezbook.