Julie blue
Image default
Bedrijven

Een kauwketting, waarom is dit zo populair bij kinderen?

Als je een ouder bent en een klein kind hebt zul je het vast wel eens gezien hebben. Op school, bij vriendjes of op de opvang, steeds meer kinderen hebben er een: een kauwketting. Het schijnt dan ook aardig wat voordelen te hebben en voor veel kinderen een positief effect te hebben op verschillende dingen zoals het concentratievermogen. Wij waren benieuwd en hebben daarom onderzocht waarom deze trend zo snel opkomt. Wij vertellen je precies wat je moet weten!

Een kauwketting, hoe gebruik je dat?

Je wilt als ouder of als leraar natuurlijk niet dat kinderen de hele dag met een kauwketting in hun mond zitten. Daarnaast kan overmatig gebruik ook een negatief effect hebben of de positieve effecten verminderen. Het is daarom vooral nodig om per kind te kijken wanneer hij of zij er echt voordeel uit kan halen. Stel dat je kind moeite heeft om stil te zitten en te concentreren tijdens het luisteren kan dat een geschikt moment zijn om een kauwketting te gebruiken. 

De oorzaak van bijten

Kinderen kunnen dus baat hebben bij een kauwketting, maar waar komt het bijten en kauwen nu eigenlijk vandaan? Veel kinderen gaan bijten of kauwen op het moment dat zij bijvoorbeeld moeite hebben met concentreren of stil zitten. Je ziet het in veel gevallen al dat kinderen gaan bijten en kauwen op hun mouwen of op potloden en pennen. Voor hen kan een kauwketting een goede uitkomst zijn. 

Is dat wel hygiënisch?

Er zijn regelmatig ouders die zich zorgen maken over de hygiëne bij het gebruik van een kauwketting. Aan de ene kant is dit logisch, omdat je kind regelmatig met iets in zijn mond zit. Echter wordt de ketting nog regelmatig schoongemaakt. Dit is een stuk hygiënischer als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een pen of potlood wat nooit wordt schoongemaakt.