Julie blue
Image default
Kinderen

Tips om zadelpijn te voorkomen tijdens het fietsen

Tips om zadelpijn te voorkomen tijdens het fietsen

Fietsen is een leuke sport, hoewel fietsers soms zadelpijn kunnen krijgen als ze te lang fietsen. Dit is geen ernstige aandoening, maar in sommige gevallen kan het wel verdere medische behandeling vereisen. Als je je ongemakkelijk begint te voelen, kun je even stoppen en van de fiets stappen. Zadelpijn is een blessure die ontstaat als je te lang in het fietszadel zit. Meestal verschijnen er jeukende rode vlekken op het gebied van de huid dat in direct contact staat met het zadel, waardoor je je ongemakkelijk voelt. Deze aandoening zal na verloop van tijd verdwijnen, maar soms heeft zadelpijn ook medische hulp nodig voor verdere behandeling. Laat de vele voordelen van fietsen niet verstoren door het ongemak van te lang op het zadel zitten. Daarom is voorkomen beter dan het behandelen van het ongemak dat zich kan voordoen. In feite zijn er enkele eenvoudige tips die je kunt gebruiken om zadelpijn te voorkomen. Deze zullen we hieronder uitleggen.

Wissel het zadel met een zadel dat bij je past

De eerste gemakkelijke manier is om het zadel te wisselen dat bij je past. Hiermee kun je het risico op jeuk en pijn verminderen. Meestal zijn er veel winkels die fietszadels apart verkopen. Kies het zadel dat bij jou past, of je nu een herenzadel of een dameszadel kiest. Dit zal zeker anders zijn omdat de anatomie tussen mannen en vrouwen uiteraard van elkaar verschilt. Je kunt het zadel dat je gaat kopen eerst uitproberen terwijl je een van je shabbies tassen draagt, zoals tijdens het fietsen. Als je denkt dat het zadel comfortabel is om te gebruiken tijdens het fietsen, dan kun je het kopen en direct op je fiets monteren.

Draag de juiste broek tijdens het fietsen

De volgende tip is om de juiste broek te dragen tijdens het fietsen. Zo kun je het risico op zadelpijn verminderen. Je kunt een korte broek of broek kopen bij een fietsenwinkel die een grote verscheidenheid aan fietsbroeken verkoopt. Je kunt een extra broek meenemen in je zebra schooltas. Kies een broek die voor meer demping zorgt, zodat je het ongemak als je te lang fietst tot een minimum beperkt.

Gebruik een crème op jeukende delen van het lichaam

De derde tip is dat je tijdens het fietsen een crème kunt gebruiken op de jeukende of aangedane delen van het lichaam om de kans op zadelpijn door wrijving te verkleinen. Meestal bieden grote fietsenwinkels crèmes voor fietsers om blessures te voorkomen die kunnen optreden op delen van het lichaam die te lang aan het fietszadel blijven plakken. Koop de crème als je iemand bent die vaak lang op de fiets zit. Het is erg handig om te gebruiken en kan jeuk en pijn helpen verlichten.

Was je fietsbroek na het dragen

Tot slot is de volgende tip vrij eenvoudig. Je moet namelijk gewoon de broek direct na gebruik wassen om te voorkomen dat schimmels of bacteriën aan de broek kunnen blijven zitten. Fietsbroeken zijn anders dan broeken in het algemeen, dus voor onderhoud zijn ze niet hetzelfde. Als je de fietsbroek na gebruik laat liggen zonder deze te wassen, vergroot je de kans dat bacteriën zich gaan hechten waardoor je huid geïnfecteerd kan raken als de broek weer wordt gedragen. Neem daarom na het fietsen even de tijd om de gedragen broek direct te wassen.