Julie blue
Image default
Onderwijs

Circus een deel van onze cultuur? Zeker weten!

Circus, meer dan ooit levend bij kinderen

Kinderen gaan graag naar het circus kijken. Zijn ze stiekem jaloers op de clown of de jongleur om wat hij kan? Of willen ze eigenlijk ook graag eens akrobatie leren? Als school kun je ze perfect deze kans bieden. Door een workshop circus activiteiten aan te bieden, ontdekken kinderen de bijzondere wereld van het circus. Heel wat figuren uit de circuswereld kunnen ze nu zelf zijn. Speels, gek, spannend of ernstig… het kan allemaal in het circus. Een cultuurdag op school kan bijvoorbeeld draaien rond het thema circus. Hoe organiseer jij dit?

Cultuurdag circus in school

Een cultuurdag op school is een heel evenement. Alle klassen en alle leraars worden erbij betrokken, van jong tot oud. Wil jij je cultuurdag in het thema circus organiseren? Het kan perfect! Je bespreekt vooraf met de externe organisator van de cultuurdag wat je precies wil. Een cultuurdag circus kan bijvoorbeeld bestaan uit een reeks workshops, elk met een andere insteek. De ene groep leert jongleren, de andere groep maakt muziek, nog een andere groep leert goochelen. Een klasje maakt het decor, nog een ander klasje maakt de kostuums. En op het einde van de dag steekt er een hele circusact in elkaar: een heus spectakel voor de ouders of de hele buurt van de school! Je leerlingen hebben een super leuke dag, de ouders zijn ontzettend fier en het is dé ideale manier om je school extra op de kaart te zetten!

Circus, een educatief moment voor kinderen

Waarom het circus zo’n aantrekkingskracht heeft op kinderen, is een blijft een raadsel. Hebben wij als volwassene niet allemaal mooie herinneringen aan het circus? Het is een cultuur die nooit zal verdwijnen. Kinderen houden deze cultuur graag in stand. Wanneer ze dit ook nog eens op school mogen beleven, tijdens workshops of tijdens een cultuurdag, is het helemaal top! In een circus wordt het grappige aan het ernstige, het speelse aan het mysterieuze of moeilijke gekoppeld. Circus maken is een les is verschillende aspecten van het leven. Door zelf in een circus mogen spelen, leren kinderen zichzelf kennen en leren ze welke karaktertrekken het meest bij zichzelf passen. Het is een unieke levensles die jij op je school kunt bieden!

https://grotebroer.com