Julie blue
Image default
Energie

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling wordt volop gebruikt door zonnepaneel-eigenaren om daar het meeste voordeel uit te halen. Het kabinet heeft ondertussen besloten om de salderingsregeling af te bouwen tot het moment dat deze volledig gaat verdwijnen.

Wat is de salderingsregeling? De meeste mensen laten een goed aantal zonnepanelen plaatsen op het dak van hun huis, waardoor ze iedere maand vaak meer aan energie omzetten dan dat ze verbruiken. Zeker bij gezinnen waarbij de kinderen na een tijdje het huis uitgaan, zakt het verbruik van het huishouden en wordt er dus meer energie omgezet dan dat de ouders verbruiken die in de woning blijven wonen. Tegenwoordig zijn er slimme meterkasten die dat te veel aan omgezette energie automatisch doorgeven aan energiebedrijven.

Wanneer dat energie wordt teruggeleverd aan de energiebedrijven, wordt dit verrekend met de energie die je zelf verbruikt van de energieleverancier. De te veel aan omgezette energie wordt weggestreept tegenover je verbruikskosten bij de leverancier. Dat wordt salderen genoemd waar dus de salderingsregeling op gebaseerd is. De salderingsregel is door de overheid tot stand gekomen om huizeneigenaren warm te krijgen voor het laten plaatsen van zonnepanelen.

Wat verandert er? De overheid heeft besloten om de salderingsregeling in eerste instantie af te bouwen om het uiteindelijk stop te zetten. In eerste instantie zou de afbouw beginnen in 2023, maar deze is al vertraagd en gaat waarschijnlijk van start in 2025. Waarom waarschijnlijk? Omdat het nog maar enkel een voorstel is, het staat nog niet vast of het dan daadwerkelijk gaat gebeuren. De bedoeling is dat de salderingsregel die nu 100% van kracht is, in 2025 naar 64% zal afnemen.

In 2026 blijft de salderingsregel nog steeds 64%, maar vanaf het daaropvolgend jaar gaat de salderingsregel met steeds 9% afgebouwd worden. De laatste 28% wordt in één keer afgebouwd waarop we dan uitkomen op het jaar 2031. Het jaar dat de overheid volledig van de salderingsregel af wil. Ook al wordt de salderingsregel steeds meer afgebouwd, haal je er nog steeds voordeel uit. Zelfs wanneer de salderingsregeling volledig stopt, is het alsnog voordelig om voor zonnepanelen te kiezen. Je bespaart nog altijd heel veel op je energiefactuur door zonnepanelen te laten plaatsen.