Julie blue
Image default
Zorg

Hoeveel kost de gemiddelde begrafenis?

Dit artikel geeft gegevens over de gemiddelde begrafeniskosten voor Nederlandse begrafenissen.

De gemiddelde kosten voor een Nederlandse begrafenis zijn, net als andere goederen en diensten, de afgelopen twee decennia gestaag gestegen. Iedereen die ’s avonds laat een tv-commercial voor begrafenisverzekeringen heeft gezien, weet dat de typische Nederlandse begrafenis meer dan € 6.000 kost – maar is dit een juiste schatting? Het korte antwoord is “nee”.

Helaas is deze schatting van € 6000 al enkele jaren oud en houdt geen rekening met de extra kosten die gepaard gaan met het begraven op een begraafplaats en de aankoop van een grafsteen. Zodra alle begrafenisgerelateerde kosten zijn meegerekend, kost de typische traditionele begrafenisdienst de gemiddelde familie dichter bij € 8.000 – € 10.000. Maar voordat we specifieke begrafeniskosten bespreken, moeten we een paar minuten besteden aan het bespreken van hoe de uitvaartbranche werkt. Dit zal ons helpen te begrijpen waar ons geld naartoe gaat bij het plannen van een begrafenis.

Gemiddelde begrafeniskosten: hoe de uitvaartbranche werkt

De meeste mensen die een begrafenis plannen, maken gebruik van de diensten van een uitvaartcentrum. De begrafenisondernemer is ofwel de eigenaar van een uitvaartcentrum of, meer in het algemeen, een werknemer van een grote keten van uitvaartcentra die eigendom zijn van een bedrijf. In de meeste gevallen is de vergoeding van de begrafenisondernemer gekoppeld aan de winst die hij genereert voor het uitvaartcentrum of de verkoopcommissies die hij verdient door gerelateerde goederen en diensten te verkopen.

Terwijl de begrafenisondernemer zal dienen als de belangrijkste dienstverlener van het gezin bij het regelen van een uitvaart zijn ook andere bedrijven betrokken. Naast het uitvaartcentrum zullen de meeste families gebruik moeten maken van de diensten van een begraafplaats en een grafsteenhandelaar. Vaak coördineert de begrafenisondernemer de aankoop van goederen en diensten tussen de familie en de begraafplaats en de grafsteenhandelaar. Hoewel dit zeker handig is voor het gezin, moet u niet vergeten dat u in feite dingen koopt van drie afzonderlijke bedrijfsentiteiten: het uitvaartcentrum, de begraafplaats en de grafsteenhandelaar.

De hoofdverantwoordelijkheid van de begrafenisondernemer is het genereren van winst voor het uitvaartcentrum. Helaas betekent dit vaak dat het hoofddoel van de begrafenisondernemer is om het bedrag dat u in het uitvaartcentrum uitgeeft te verhogen, waarbij de kosten van de begraafplaats en de grafsteen als aparte kosten voor de familie worden beschouwd. Dit is de reden waarom de typische begrafenisdienst wordt gepubliceerd als € 6.000 – omdat de familie vaak ongeveer € 6.000 aan de begrafenisondernemer betaalt. De familie moet echter nog steeds de begraafplaats betalen voor de aankoop van een grafplaats en de dealer voor de prijs van een grafsteen. Het zijn deze extra goederen en diensten die nog eens € 2.000 tot € 4.000 toevoegen aan de prijs van een begrafenis. Helaas komen veel families hier pas achter nadat ze een contract voor de uitvaartdienst met de begrafenisondernemer hebben ondertekend.

Gemiddelde begrafeniskosten: drie belangrijke componenten

Omdat de typische begrafenis huis rekent € 6.000 voor hun diensten, maar het gemiddelde gezin besteedt vaak dichter bij € 10.000 als alles gezegd en gedaan is, is het logisch om de begrafeniskosten op te splitsen in hun drie hoofdcomponenten: wat wordt betaald aan het uitvaartcentrum, wat wordt betaald aan de begraafplaats, en wat wordt betaald om een grafsteen of grafsteen te kopen. Deze kosten kunnen worden vergoed met een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering, maar wat als u geweigerd wordt voor een ORV?

Ten eerste, het uitvaartcentrum

Het is geen verrassing dat de meeste families een uitvaartcentrum bellen als iemand van wie ze houden sterft. Het uitvaartcentrum stuurt een begrafenisondernemer om het lichaam op te halen en terug te brengen naar het uitvaartcentrum. De begrafenisondernemer plant vervolgens een ontmoeting met de nabestaanden om hen te helpen bij het regelen van de uitvaartdienst.

De familie geeft ongeveer € 6.000 uit aan goederen en diensten die bij het uitvaartcentrum worden gekocht. Hier is een prijsoverzicht van enkele van die typische kosten:

  • kist – € 2.300

  • begrafenis vergoeding voor basisdiensten van de directeur – € 1.500

  • balsemen en lichaamsvoorbereiding – € 600

  • begrafenisceremonie en bezichtiging – € 1.000

  • diverse (lijkwagen, overlijdensakten, overlijdensadvertentie, enz.) – € 600

Vervolgens komt de begraafplaats

De gemiddelde traditionele uitvaartdienst wordt gevolgd door het begraven van het lichaam op een begraafplaats. Terwijl de meeste begraafplaatsen eigendom waren van non-profitorganisaties, zijn er tegenwoordig veel in handen van dezelfde winstgevende bedrijven die de uitvaartcentra bezitten. Het gemiddelde gezin besteedt ongeveer € 2.000 aan goederen en diensten op de begraafplaats. Hier is een prijsoverzicht van de typische kosten:

  • grafruimte – €1.000

  • kosten voor het graf graven (soms de open/close-vergoeding genoemd) – € 1.000

Veel families zijn verrast om te horen dat de prijs die ze betalen voor het graf niet de kosten omvat om graaf het gat voor de begrafenis, maar zo werkt het.

Vergeet de grafsteen of grafmarkering niet

Terwijl de gemiddelde familie nu bijna € 8.000 heeft uitgegeven, is er zijn nog meer kosten verbonden aan het afronden van de uitvaarttransactie. Als het lichaam op een begraafplaats wordt begraven, moet u ook een grafsteen of grafsteen kopen. Het type steen dat u moet kopen, hangt af van het gedeelte van de begraafplaats waar het lichaam is begraven. Een grafsteen is meestal een tweedelige granieten rots die bovenop het graf ligt. Het is meestal twee voet hoog. Een grafmarkering is meestal een platte granieten of bronzen plaquette die plat op de grond ligt bovenop de grafsite. Hier is een ruwe schatting van wat u kunt verwachten te besteden aan een grafsteen:

  • Grafsteen – € 2.000

  • Graf laten graveren- €1.000

Nogmaals, de begrafenisondernemer kan de aankoop van de begraafplaatsruimte en grafsteen namens de familie coördineren – het hangt gewoon af van de begrafenis huis. Hoewel dit een groot gemak voor de familie kan zijn, kan de prijs hoger zijn omdat de begraafplaats of grafsteenhandelaar een extra verkoopcommissie aan de uitvaartonderneming moet betalen.

Gemiddelde begrafeniskosten: kunnen deze worden verlaagd?

Het is eerlijk om te zeggen dat veel families echt verrast zijn als ze alle kosten die met een begrafenis gepaard gaan bij elkaar optellen. Gelukkig kan een goede uitvaartplanning aanzienlijke besparingen opleveren. Ik heb bijna tien jaar besteed aan het helpen van families bij het plannen van meer betaalbare begrafenisarrangementen, en ik heb ontdekt dat met een beetje planning en kennis de gemiddelde familie hun eigen begrafeniskosten realistisch kan verminderen met € 3.000 tot € 5.000.

 

https://uitvaartpolis-online.com/kennisbank/begraven/