Julie blue
Image default
Dienstverlening

De mogelijke lekken die lekdetectie kan ontdekken

Wanneer je thuis of op de zaak last hebt van waterschade, dan moet het oplossen van de oorzaak van het lek je grootste prioriteit zijn. Waterschade brengt namelijk de nodige ellende met zich mee: schimmel en vochtplekken tasten je woning aan, verspreiden een erg onaangename (muffe) lucht en je kunt er zelfs ziek van worden. Wanneer de schadevorming doorzet, tast het op een gegeven moment zelfs de constructie van een gebouw aan! Logisch dat je zo snel mogelijk de lekdetectie inschakelt om de oorzaak van het probleem te vinden. Eigenlijk bestaan er drie soorten waterschade die zij kunnen detecteren.

Lekken door leidingwater, wees er op tijd bij

De meest voorkomende schade in huis wordt veroorzaakt door leidingwater. Voorbeelden hiervan zijn een lekkende verwarmingsbuis, een kapotgevroren leiding of een kapotte afvoer.  Gelukkig zijn deze problemen vaak gemakkelijk te verhelpen. Als je er op tijd bij bent, heb je misschien nog wel geluk gehad en is er verder geen schade ontstaan. Problemen met leidingwater kunnen wel duur zijn: volgens het waterbedrijf is het gelekte water natuurlijk allemaal verbruikt. Daarom moet je bij een hoge waterrekening al gaan opletten of je niet ergens kleine vochtplekken ziet. Zo ja, schakel dan zo snel mogelijk de lekdetectie in.

Water van buiten zorgt voor schade binnen

Een andere vorm van waterschade, eentje die minder voorkomt, heeft te maken met het water van buiten. Denk hierbij aan regen, hagel, sneeuw of smeltwater. Vaak komt dit water binnen door een lekkage in het dak, een openstaand raam of een verstopte dakgoot. Deze dakgoot kan het water dan niet meer aan en zal, constant op dezelfde plek overlopen. Dan is er tot slot nog indirecte neerslag: overstromingen, zoals we een paar jaar terug in Limburg zagen zijn hier een voorbeeld van. Ook omhoog borrelend rioolwater kan voor lekkage zorgen. Vast staat dat je in alle gevallen zo snel mogelijk de oorzaak van het lek duidelijk hebben!